ÖZGÜRSÜN DÜNYANIN PRANGALARINDAN
Sevgili Okurlar,
![](http://patikatoplulugu.com/wp-content/uploads/2019/08/1F79E8EF-B0E6-443E-BE2B-66D585341B48.jpeg)
Bu ayki temamız ‘’cihat’’
Yazıma başlamadan önce sizlerle cihat üzerine biraz hasbihal edelim isterim.
Cihat, Allah’ın birliğini ve Resulullah’ ın peygamber olduğunu yaymak maksadıyla gayret sarf etmek manasına gelir ve normal şartlarda bu nevi faaliyetler savaş harici usüllerle yürütülür.
Günümüze -ahir zamana- gelecek olursak,
Okuduğum bir kitaptaki dizeler özetliyor durumu:
‘’Ders çalışadursun Hamza;
Yerle bir oldu Gazze.
Test çözmeyi biliriz fakat,
Cihadı öğretmediler bize.’’
Günümüz insanının televizyon, tablet, telefon ve bilgisayar başından kalkabilmek gücünü bulup namaza yönelmesi, Allah yolunda nefsiyle savaşı da cihattır.
Yıllar önce Cihat ilmihali adlı bir kitap okumuştum. Sizlere de tavsiye ederim. Bir nebze de olsa bu gafil yüreğim cihat şuurunu hissedebilmişti.
Sahi neydi cihat?
‘’ Allah yolunda savaşmak’’ sadece bu kadar mı tanımlanır bu kavram zihnimizde aslında üzerine düşünüldüğünde ne kadar da teferruatlı bir kavram. Gündelik işlerde, ders çalışırken, mesleğimizi icra ederken, zaman harcarken çeşitli işler için bunların hepsinde bir hak ve batıl mücadelesi yok mudur?
Kısacası şöyle diyebilir miyiz?
Batılı yok sayıp hakkı kucaklamanın adıdır cihat.
Bana soracak olursanız cihadı şöyle tanımlarım: ‘’ Cenab-ı hak yolunda; imanla, hamasetle batıla karşı Hakkı tercih etmektir.’’ derim.
Orta Doğu’ da Arap Baharı denen bir kış yaşandı. ABD ve Batılı demokrasi kılıflı bir işgal, bahar görünümlü bir kış yaşattılar yıllarca Müslüman coğrafyalarda ne acı…
Mısır’da 2011 yılıyla birlikte büyük umutlarla başlayan değişim hareketi demokratik olarak ilk seçilen Cumhurbaşkanı’na darbe ile sona erdi (Akt. : Serbest, 2017: 34).
Mısır’da Arap Baharı sonrası Müslüman Kardeşler ön plana çıktı ve demokratik olarak halkın iradesi ile seçilen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi oldu.
Birkaç yıl içinde Mursi, muhalifleri iyice gruplaşarak devrimden darbeye zemin hazırladılar (Akt. : Serbest, 2017:35).
Muhammed Mursi’ye karşı oluşan muhalif gruplar ve odu dışarıdan da destek alarak 3 Temmuz 2013’te darbe yaptılar. Darbe sonucunda 30 Haziran 2012 yılında Cumhurbaşkanı seçilen Muhammed Mursi’ nin görevine son verildi ve tutuklandı. Rabia ve Nahda meydanlarında darbe karşıtı gösterilerde birçok Mısırlı şehit oldu. Bunun en bilindik örneklerinden biri de Esma Biltaci’ dir. Esmalar, Mursiler şehir ettiler ancak binlerce gencin bu davayı daha da dert edineceğini, yeşertip filizlendireceğini unuttular.
Sevgili Okur,
Buraya kadar kalemimin mürekkebini hakkıyla akıtabildiysem ne mutlu bana…
Şimdi gelelim, Anayasası Kur’ an, önderi Resulullah, yolu cihad, en büyük arzusu şehadet olan Muhammed Mursi’ ye…
Mısır’ın demokratik yöntemlerle seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi 8 Ağustos 1951 yılında Mısır’ın Şarkiyye kenti Heyya ilçesi Adve köyünde doğdu. Mısır’da 2011 yılında gerçekleşen 25 Ocak Devrimi’nin ardından, Haziran 2012’de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 51,73’ünü alarak Mısır Cumhurbaşkanlığı görevine geldi. Makine mühendisi olan Muhammed Mursi, evli ve 5 çocuk babasıydı. Darbe’nin ardından hakkında açılan “Hapishaneler baskını” davasında, Mursi idama mahkum edildi. Ancak bir buçuk yıl sonra Yüksek Mahkeme kararı bozarak Mursi’nin yeniden yargılanmasına karar verdi.
Mursi, 3 Temmuz 2013’te dönemin Savunma
Bakanı ve ardından Cumhurbaşkanı olan Abdulfettah es-Sisi tarafından
gerçekleştirilen askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılmıştı. Darbe öncesi
yaptığı son açıklama akıllara kazınmıştı
Mursi’nin, bugün mahkeme salonunda hayatını kaybetmesi, darbe öncesi yaptığı
son konuşmayı yeniden akıllara getirdi.
Temmuz 2013’te askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan Mursi, bilinmeyen bir yere götürülmeden önce Mısır halkına seslenerek, akıllara kazınan tarihi konuşmasını yapmıştı. “Hakkı ve hukuku korumanın bedelini gerekirse hayatımla öderim”
Son olarak sizlere şunları söylemek isterim:
Orta Doğu’da bir çocuğa sorarlar: ‘’ Birleşmiş Milletlerin görevi nedir diye çocuk cevap verir: ‘’ Evleri çadıra çevirmek.’’ İşte durumun özeti ve Batı’nın, ABD ‘nin gerçek yüzü.
Şunu unutmayalım ki Batı hiçbir zaman medeni olmamıştır. Kendi çıkarları söz konusu olduğunda özgürlük, hak, hukuk, demokrasi onlara hiç uğramamış bir ilkel kabile gibi davranırlar.
Darbenin mimarı Abdulfettah El-Sisi liderliğinde Müslüman Kardeşlere görülmemiş bir baskı politikası yürütmüşlerdir ( Serbest, 2017: 96).
Bu durum şüphesiz ABD ve Batı desteğiyle oldu. Nitekim Sisi Müslüman Kardeşlere baskının devamında ve birçok sivil halkın ölümün sebebi Sisi görünümlü ABD ve Batı’dır.
Öyle ki darbe sonrasında dahi Mısır’ a yönelik askeri ve mali yardımlarını devam ettirmiş. Benzer şekilde Avrupa üyesi ülkeler de Mısır’ da Müslüman Kardeşler hareketine yönelik ihlallere sessiz kalmışlardır (Serbest, 2017: 98).
Kısacası ABD ve Batı hiçbir zaman Müslüman ülkelerin birleşmesini ve ortak hareket etmesini istememiştir. İran, Mısır gibi Müslüman ülkeler ne zaman yakınlaşsa dolaylı ya da doğrudan ABD müdahalesi görülmüştür.
Muhammed Mursi İsa El- Eyyat, şehadetini televizyondan öğrendim. O an bakakaldım televizyona şaşaladım birden hiç beklemediğim bir andı. Evet 6 yıldır hapisteydi belki zorluklar içinde savunuyordu kendini ve vatanını ama ölmemişti. Ben Mursi’ yi hep birgün zindandan çıkacak diye hayal etmiştim sebepsizce… Bir gün gelecek dünyanın prangalarından kurtulup kardeşim ben artık özgürüm kardeşlerim siz de özgürsünüz diyecek diye bekledim ama olmadı. Televizyona bakakaldığım 17 Haziran 2019 tarihinden bu yazıyı yazdığım ana kadar Mursi’ yi düşündüm ara ara. Tam hayal kırıklığı değildi. Benimkisi sanki umut kırıntılarımın güvercinlere savrulup onların da alıp götürdükleri andaki histi bende uyanıveren Mursi’ nin şehadetinden yana geçen bu zamanda.
Aylar öncesinde ‘’ Ümmetin derin uykusu sebeptir derin acılara.’’ Diye bir not düşüvermiştim defterime maalesef haklıyım ne acı…
Sevgili Okurlar,
Yazımı burada sonlandırıyorum bir dahaki yepyeni bir temayla gelecek ay görüşmek üzere..
Narkoz etkisinden çıkabilmemiz umuduyla… Allah’ a emanet olunuz.
ELİF GÜL
KAYNAKÇA
- https://www.youtube.com/watch?v=9ehwwGqg6jU
- http://www.islamveihsan.com/cihat-ne-demek.html?doing_wp_cron=1562004800.2101540565490722656250
- https://www.sabah.com.tr/galeri/dunya/misir-darbesi-2-yilinda/11
- https://www.aksam.com.tr/yasam/muhammed-mursi-kimdir-ve-neden-oldu-muhammed-mursi-hayati-ile-ilgili-detaylar/haber-981540
- Dönmez, Ömer Faruk, Hamza, İstanbul: İz Yayıncılık, 2017.
- Hazım Serbest. ‘’Arap Baharı’nda Günümüze Mısır’ ın Değişimi. ’’Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, 2017.
0 yorum