DİLİNİZİN SAĞLIK DURUMU NASIL?
Bir sabah uyandığınızda gazetedeki ölüm ilanları kısmında ‘konuştuğunuz diliniz öldü’ yazısıyla karşı karşıya kalıyorsunuz. İlk olarak ne yapardınız?
Belki birileri size şaka yapıyor zannedip güler daha sonra da dışarı da sizden başka bu dili konuşan veyahut bilenin olmadığını görünce aslında dilinizle beraber kimliğinizinde öldüğünü göreceksiniz. Artık ölüm döşeğinde değil mezardaki bir dili anıyor olup kayboluşunuzu günbegün seyredeceksiniz…
Biraz sarsıldığınıza göre bu ay sizlere yorumlayacağımız kitap hakkında konuşabiliriz. Evet, sizin de tahmin ettiğiniz gibi kitabımız dil ile ilgili ve hatta “Dillerin Katli” kitabı…
Kitabımız araştırma-inceleme türünde olup ve içeriğindeki bilgi yoğunluğuyla sizleri boğmak yerine yarattığı farkındalıklarla nefes aldırmaktadır. Kitabı bitirdiğinizde başta diliniz olmak üzere diğer dillere olan bakış açınızın değiştiğini hissedeceksiniz.
Kitap dünya çapında dillerin sınıflanıp yorumlanabilmesi için dilleri üç ana gruba ayırmıştır. Bunlar ise, güvende olan diller, tehlikede olan diller ve ölmüş olan dillerdir. Diğer iki gruba nazaran tehlikeli diller alt başlıkları açıklanıp bu durumun sebebini ve çözümüne yönelik incelemelere yer verilmiştir.
Kitabın ‘Neden Umursamalıyız?’ başlıklı 2.bölümünde yer alan diğer alt başlıklar cevap niteliğindedir. Dil ölümünü umursamalıyız: ’Çünkü çeşitliliğe muhtacız’,’Çünkü dil kimliği ifade eder’, ’Çünkü diller tarih ambarıdır’,’ Çünkü diller insanlığın bilgisinin toplam bilgisinin bir parçasıdır’.Her bölüm kendi içinde başlıklarıyla size durumun haritasını gözler önüne sermektedir.
Kitabımızın yazarı David Crystal durumu anlatırken ne kadar ölüm döşeğinde ne yapılabilir ki düşüncesini getirse de aslında Crystal hepten umutsuz değil. Dillerin önemi anlaşıldığında tekrar bir uyanışın ve eski dillere dönüşün olabileceğini söylüyor.
“Dilin kaybı bir kültürün başına gelebilecek ciddi bir kalp krizine en yakın şeydir.”
Bir dilin ölümü bir milletin ölümüdür!(katlidir)
0 yorum