ÇEVRİMİÇİ PLATFORMLARDA PAYLAŞMIŞ OLDUĞUNUZ BİRÇOK KİŞİSEL BİLGİNİZİN DARK WEB’TE SATILDIĞINI BİLİYOR MUYDUNUZ?
Geçtiğimiz günlerde okumuş olduğumuz yabancı kaynaklı bir haber sitesinde bu haberi gördüğümde çevrimiçi ortamlarda paylaşmış olduğum birçok kişisel verim bir film şeridi gibi gözümün önünden geçti.
Şimdi akıllarda bir soru nasıl yani, o kadar gizlilik ilkeleri var. Biz hesaplarımızı korumaya alıyoruz. Olur mu efendim öyle şey? Dediğinizi duyar gibiyim.
Üzülerek söylemeyeliyim ki.
Kullandığımız birçok mobil uygulama yabancı kaynaklı firmalar tarafından bizlere pazarlanıyor. En basitini örnek vermek gerekirse Whatsapp dediğimiz çevrimiçi olarak kullanığımız mesajlaşma uygulaması, bu uygulama üzerinden paylaştığınız fotoğraflarınız, videolarınız, ses kayıtlarınız ve mesajlarınız her ne kadar ayarlar sekmesinden yedeklemeyi kapatmış bile olsanız bilmiyorum hiç dikkatinizi çekti mi ama gece yarısı saat 02.00’da Whatsaap sizin verilerinizi yedekler. Bu demek oluyor ki size ait olan birçok şeyi kendi cihazlarına yedekliyorlar.
Yani bu da demek oluyor ki çevrimiçi olarak kullandığımız birçok uygulamada asla gizliliğimiz söz konusu bile değil.
Durum böyle olunca belki bundan 10-20 yıl sonra sosyal medya hesaplarımız tarafından şantajlara bile maruz kalabiliriz. Evet belki bir komplo teorisi ama ne yazık ki olmaması içinde bir engel yok.
Bu sebepten, yaşadığımız çağ gereği bu tarz platformlardan tamamen uzak durmak mümkün olmasa bile bilinçli kullanabilme şuuruna erişebilmeliyiz.
Ve bu kafamızı karıştıran aynı zamanda da içimize korku salan haberden ufak bir alıntı yaparka sizlerle paylaşmak istiyorum:
“Şok edici yeni bir rapora göre, şu anda Dark Web’de 15 milyardan fazla çevrimiçi bilgi satılıyor.
Digital Shadows tarafından yapılan yeni araştırmaya göre, şu anda satın alınabilecek çalıntı kimlik bilgilerinin sayısı, gezegendeki herkes için ikiden fazla. Bu rakam, 100.000’den fazla ayrı ihlalin bir sonucu olarak 2018’den bu yana% 300 arttı.
Çevrimiçi olarak satıldığı tahmin edilen 15 milyar çalıntı kimlik bilgisinin beş milyardan fazlası siber suçlu forumlarında bir kereden fazla reklamı yapılmadığından ‘benzersiz’ olarak değerlendirildi. Çalışma ayrıca maruz kalan kimlik bilgilerinin çoğunun tüketicilere ait olduğunu ve banka hesaplarından video ve müzik akış hizmetlerine kadar kullanıcı adlarını ve şifreleri içerdiğini buldu.
Birçok hesap bilgisi Dark Web’de ücretsiz olarak sunulurken, satışa sunulanların ortalama fiyatı 15,43 ABD dolarıdır. Banka ve finansal hesaplar en pahalı olanıdır ve ortalama 70.91 $ ‘dır, ancak bazıları hesabın kalitesine bağlı olarak 500 dolardan fazla işlem görmektedir.”
Bu linkten ise haberin tamamını inceleyebilirsiniz: https://bit.ly/2WaJReZ
Artık bu durumdan haberdar olduğumuza göre ona göre tavır takınmanız dleğiyle, sağlıcakla kalın…
0 yorum