KIRDAKİ ZAMBAK VE GÖKTEKİ KUŞ
![](https://www.patikatoplulugu.blog/wp-content/uploads/2021/01/IMG_20210112_193200.jpg)
Kitap Adı: KIRDAKİ ZAMBAK ve GÖKTEKİ KUŞ
Yazar: SØREN KİERKEGAARD
Sayfa Sayısı: 55
Basım Yılı: 1. Basım 2020
Yayınevi: Pinhan Yayıncılık
Kitapla ilişkilendirecek olursak, Kierkegaard Hz. İsa’nın Dağ Vaazının tefsirini yapmış diyebiliriz. Dağ Vaazında şöyle geçer:
“ Ne yiyip ne içeceğiz ya da ne giyeceğiz diye kaygılanmayın. Gökteki kuşları seyredin! Onlar ekmez, biçmez ve ambarlara istiflemez. Hangi biriniz kaygılanmakla ömrünü bir an uzatabilir? Kır zambaklarının nasıl büyüdüğüne bakın. Bugün var olup yarın ocağa atılacak olan kır otunu böyle giydiren Tanrı’nın sizi de giydireceği çok daha kesin değil mi? Siz önce Tanrı’nın krallığının ve onun adaletinin ardından gidin. Yarının kaygısı yarının olsun. Her günün derdi kendine yeter.”
Çoğu zaman, özellikle de yaşadıklarımız bize ağır geldiği zamanlarda, kendimizi dünyanın neresinde bulunduğumuz konusunda boşlukta hissederiz. O zaman da yaşadığımız olayları nasıl idrâk ettiğimizle sınanırız, daha doğrusu idrâk edip edemediğimizle. Kierkegaard nerede olduğumuzu şöyle tarif etmiş:
“Sen Tanrı’da yaşıyorsan, o vakit ister yaşa ister öl, yaşarken işlerin rast gitsin ya da ters gidiyor olsun. İster bugün ister 70 yıl sonra ölecek ol ve ölüme ister denizin dibinde en derininde ister havada infilak ederek kavuşacak ol, sen yine de Tanrı’dan dışarı çıkamazsın. Tanrı’da kendine yakın kalırsın.”
Hepimiz gökteki kuştan, kırdaki zambaktan, kendi ağırlığından kat kat fazlasını taşıyabilen karıncadan, ezbere bildiğimiz kedi köpek anlaşmazlığı tabusunu alt üst eden ve kendi yavrusuymuş gibi bir kediye süt veren köpekten, yemeğini sakladığı yeri unutan sincaptan ve daha nicesinden neler öğrenebileceğimizi bir daha ve dikkat nazarıyla bakarak düşünelim. Kant‘ın dediği gibi:
Düşünmeye cüret et!
https://islamansiklopedisi.org.tr/idrak
https://tr.m.wikipedia.org/wiki/S%C3%B8ren_Kierkegaard
*En’am sûresi, 103
2 yorum
Seyid Ahmet Gültekin · 24 Aralık 2021 21:30 tarihinde
SØREN KİERKEGAARD incecik bir kitaba dünyanın, inancın, mutluluğun ve daha sayamadığımız bir sürü olgunun felsefesini sığdırmış. Baş ucu bir eser olarak düşünüyorum. Sizlere de bu güzel ve değerli yorum için teşekkür ederim. Kaleminize ve yüreğinize sağlık. Işığınız daim olsun…
Saadet Başaran · 30 Aralık 2021 14:37 tarihinde
Bu güzel yorumunuz için teşekkür ederim Seyid Ahmet bey. Dilimiz döndüğünce anlatmaya çalıştık..