Fotoğraf bir sanat dalı olmasının ötesinde tarihi bir karede dondurmaktır aynı zamanda. İbrahim Zaman’ın ifadesiyle ‘’fotoğrafçı, içinde bulunduğu zaman diliminin görsel tarihini yazan kişidir.’’ Kültür, çocuklarımıza bırakacağımız en güzel mirastır. Globalleşen dünyada kültürler de büyük bir hızda yok olmakta ne yazık ki. Hal böyleyken şuan bulunduğumuz zamanda dondurulmaya değer kültür ögelerini bundan 50 yıl sonra bulamayacağız.
Zaman ilerledikçe herşey değişime uğruyor. Şehirler de bu değişimden nasibini alıyor elbette. Bu ay kültür konusunda neler yazabilirim diye düşünürken aklıma yaşadığım şehirde 4 asırdır hiç değişmemiş bir yer geldi. Sakarya/Taraklı…
Taraklı, dünyada yaşanabilir şehirleri tesbit eden italyan belediye birliği Cittaslow tarafından yavaş şehir seçilmiştir. Kültürünü aynen muhafaza edebilmiş bir şehir Taraklı… insanları bile aynı kalabilmiş.
Şehrin içinde konaklar göze çarpıyor ilk önce. Osmanlı devrinde ipekyolu üzerinde yer alıyormuş bu yüzden de oldukça işlek bir ticaret ağı varmış. Tarak yapımı fazla olduğundan taraklı diye adlandırılmış.
Pek çok zengin bey varmış Taraklı’da. Bu yüzden de adım başı bir konak karşılıyor insanı. Her konağın ayrı bir hikayesi var. Şehirde yaşayan insan sayısı az olduğundan kime sorsanız size anlatıyor konakların hikayesini.
Otobüsten inince minik bir meydan karşılıyor insanı. Minik satıcı tezgahları her yerdeler. Taraklı’ya özgü uğut tatlısı, kuşburnu marmelatı, çam reçeli, taraklı’da en çok bulabileceğiniz şimşir kaşık ve çeşitli ahşap eşya satan satıcılar var. Yine meydanda kültürel ürünlerin tanıtıldığı bir kültür evi var.
Ahşaptan her türlü kaşık yapan kaşıkçı amca var bu evin içinde. Güler yüzlü ve tonton bir amca. Taraklı da pamuk dokumacılığı da hala kaybedilmemiş ama ne yazık ki yapan bir kişi kalmış.
Peki böyle bir yerde Kültürün fotoğraflanması nasıl olur? Olabildiğince ayrıntıların fotoğraflanması gerekir. Kültürü yansıtan en önemli figür insandır. İnsanların fotoğraflarını çekmek de başarılı sonuçlar verir. Yine kültürü yansıtan evlerin fotoğrafları çekilebilir. Yine kültürel ve tarihi dokuyu göstermek amacıyla sokakların fotoğrafları çekilebilir. Bu şekilde bulunduğumuz şehrin görsel tarihini yazabiliriz.
Yaşanmışlık kokan ve unutulmuş bir konak
Kurutulmuş mısırlar.
Pamuk dokuma perdeleriyle geniş sofalı bir konak
Aşk uğruna yapılmış bir konak: Kadirler Konağı
Taraklı beylerinden biri İstanbullu bir hanıma aşık olur. Evlenme teklif eder. Kadın büyük adada bir yalı gösterip böyle bir evi olursa evleneceğini söyler. Beyefendi de Taraklının meydanına bu konağı yaptırır. Hem de normal bir eve harcanacak kadar malzeme ile. Duvarlarına da İstanbul manzaraları resmettirir. Hanımı yaşadığı şehri özleyince seyretsin diye. Fakat evlendikten kısa bir süre sonra kadın adamı terk eder. Kadirler konağı günümüzde butik pansiyon olarak kullanılmaktadır.
Yaşadığınız şehirde illaki kültürden izlere rastlıyorsunuzdur. Sadece bakıp geçmeyin ve onları dondurun. Yıllar sonra değişime uğradığında çocuklarımıza bıraktığımız bir görsel mirasımız olsun. Keşke tüm güzellikleri olduğu gibi saklayabilsek ama bu mümkün olmuyor ve insanoğlu kültürü de kaybettikten sonra anlıyor… Işığınız bol, kompozisyonunuz sağlam olsun…