Site icon PATİKA TOPLULUĞU

Ölümcül Oyun “Momo”

Özellikle çocukların kabusu olan Momo hakkında muhtemelen daha önce duyum almış olabilirsiniz. Peki Momo oyunun ilk olarak nerde ortaya çıktığını, nasıl yaygınlaştığını ve yarattığı tehlikelerin neler olduğundan tam olarak bir bilgimiz var mı? Evet bu soru işaretlerini birazda olsa giderebilmek adına yaptığım küçük çaplı araştırmalar sonucunda sizlere bu yazıyı derledim sevgili okurlarım iyi okumalar diliyorum.

İlk olarak Latin Amerika üzerinden yayılmaya başlayan ve etkilerini Fransa, ABD ve Nepal ülkelerinde de hissettirmeye başlayan Momo; korku ve dehşet uyandıran bir yüzle WhatsApp aracılığıyla kullanıcıların karşısına çıkıyor. Korku filmlerindeki karakterleri aratmayan Momo, dünyanın en çok tercih edilen mesajlaşma uygulaması WhatsApp üzerinden kullanıcılara şiddet içerikli fotoğraflar veya tehdit içerikli mesajlar gönderiyor.

Momo ile ilgili kesin olarak bilinen tek şey, Japonya(+81), Kolombiya (+52) ve Meksika’da (+57) ülke uzantılı üç ayrı numaranın oyunla ilişkilendirilmiş olması. Bu numaraları Whatsapp’a eklediğinizde telefonun arkasındaki kişi size birçok görev veriyor. Bu görevlerin çoğu kendine zarar vermeye ve sonunda intihara kadar gitmeye neden oluyor.

İnternette bir anda karşınıza çıkan bazı cep telefonu numaraları oyunu oynayabilmek için onları WhatsApp’a eklemenizi istiyor.

Momo görselinin orjinali Japon özel efekt şirketi olan Link’in tasarladığı bir heykelin fotoğrafı. İlk kez 2016 yılında Tokyo fetiş müzesinde sergilenen heykelin gerçek ismi ise “Anne kuş.”

Anne kuş Momo ilk kez 2016 yılında bir Japon instagram hesabında görüldü.

İki yıl sonra ise Facebook’taki bir grupta oyunun başladığını belirten bir post paylaşıldı.Popüler paylaşım sitesi Reddit’in Facebook hesabında bir kullanıcı tarafından paylaşılan postta insanlar oyuna davet edildi.

Ardından oyun daha geniş kitlelere yayılmaya başladı. İnsanlar Momo’yu görebilmek için o cep telefonu numaralarını bir bir Whatsapp’larına eklediler. Kolombiya, Arjantin ve Hindistan gibi ülkelerde intihar vakaları art arda geldi.

Ardından İspanya’ya yayılan oyunda Amerikan cep telefonu numaraları da görülmeye başlandı. Ölümler geniş çapta ses getirdi ve güvenlik yetkilileri oyunla ilgili bir dizi uyarı yayınladı.

Ancak polis, olayın Momo fotoğrafı kullanan ve birbiriyle bağlantısı olmayan birden çok Whatsapp numarasının olduğunu ortaya çıkardı.

Son olarak intihar oyunu Mavi Balina’ya benzer bir sanal şiddet oyunu olduğu öne sürülen ‘Momo’nun simgesi heykelin yaratıcısı, eserini yok ettiğini açıkladı. The Sun gazetesine konuşan 43 yaşındaki Japon heykeltıraş Keisuke Aiso, “Momo öldü, laneti de kalktı. Artık çocuklar rahat edebilir” dedi. Aiso, heykelin insanları korkutmak için kullanılmasından dolayı da kendini suçlu hissettiğini söyledi.


TEHLİKELERİ NELER?

Akıllardaki kaçınılmaz soru ise Momo oynamanın ne gibi tehlikeler barındırdığı.

Meksika siber suçlar polisi, tanınmayan bir numara ile mesajlaşmanın tehlikeleri yanında, Momo’nun olası tehditleri ile ilgili beş ayrı başlık gösteriyor bu başlıklar şunlardır:

Gerekli önlemlerin alınması için en önemli görev anne ve babalara düşüyor. “Momo oyunu, çocuklara evde kesici aletleri nerelerde bulabileceklerini söylüyor. Bu tarz oyunlar, çocuklarda merak duygusunu uyandırıyor ve çocukları yönlendiriyor. Çocuğunuzun oynadığı oyunları mutlaka kontrol edin ve sizler de en az bir, iki kere bu oyunları oynayın. Çocuğunuzun internet yaşına uygun sitelere ve oyun alanlarına girdiğinden emin olmalısınız ve internet güvenliğini sağlamalısınız.”

Sanal suç uzmanları ise bu tür mesajlaşma zincirlerinden uzak durmayı ve bilinmeyen numaralarla iletişime geçmemeyi tavsiye ediyor.

Kaynakça

https://www.sabah.com.tr/yasam/2019/03/12/momo-oyunu-nedir-momo-tehlikeleri-nelerdir-aileler-dikkat?paging=1

http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/momo-oyunu-nedir-cirkin-yuzun-arkasinda-kim-var-41140775

Exit mobile version