Cihat kelime anlamı olarak; gayret etmek, bir işi yapabilmek için bütün imkânları kullanmak anlamına gelir. Kur’an ve hadislerde ise; saldırı olduğunda Allah yolunda İslâm düşmanlarıyla savaşmak anlamını ifade etmesinin yanı sıra, dini öğrenmeyi, dinin emir ve yasaklarına uymayı, haram ve günahlara karşı nefis ile mücadele etmeyi, İslâm’ın bilinmesi, tanınması, yaşanması ve yücelmesi için çalışmayı da ifade eder. Günümüze baktığımızda ise cihat kavramının bu anlamlarından oldukça uzak ve ne kadar yanlış kelimelerle özdeşleştirildiğine maalesef üzüntüyle şahit oluyoruz. Bu özdeşleştirmelere ise gerek birtakım insanların daha doğrusu kendisini Müslüman zanneden birtakım insanların cihat adı altında korkunç terör eylemlerinde bulunmaları, gerek yanlış kaynaklardan öğrendiğimiz asılsız ve eksik bilgilerimiz gerekse de Dünya ülkelerinde yıllardır sürüp giden Müslüman düşmanlığı gibi nedenler kaynaklık etmektedir. Batılı ülkelerin çoğunun, İslam’ın terörizmi cihat adı altında meşrulaştırdığı görüşüne sahip olduğu ve bu görüşte olan kitlelerin sayısının giderek arttığı da maalesef ki bir gerçektir. Bu yazımızda ise sürekli savaş, terör ve saldırı olaylarıyla gündeme düşen cihat kavramının aslında hukuka aykırı hiçbir ögesi bulunmayan bir savunma aracı olduğunu, hatta aklımıza ilk olarak İslam’ı tebliğ ve toplumdaki kötülüklerle mücadele anlamlarının gelmesi gerektiğini vurgulayarak cihat kavramı konusundaki bu yanlışları bir nebzede olsa düzeltelim istedik. Bunu da din istismarına karşı, vatan ve bağımsızlık aşkıyla 15 Temmuz’da yediden yetmişe tüm halkımızın gösterdiği büyük mücadelelerde, gerçek cihat ruhunu ortaya koymak adına örneklerle gösterelim istedik. O halde ilk örneğimizle başlayalım.
‘ANASIZ YAŞANIR DA VATANSIZ YAŞANMAZ’
Türkan Türkmen Tekin Kimdir?
Atatürk Havalimanı’na giderken darbeci askerlerin kullandığı tankın altında kalarak yaralanan 52 yaşındaki ev hanımı Tekin, kaldırıldığı hastanede şehit oldu.
Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında İstanbul’da şehit olan ev kadını Türkan Türkmen Tekin’in eşi Ramazan Tekin, “3 çocuğum var, anasız yaşanır da vatansız yaşanmaz.” dedi.
HAİN DARBENİN BASIN ŞEHİDİ
Mustafa Cambaz Kimdir?
Yenişafak gazetesi fotomuhabiri 53 yaşındaki Cambaz, eşinin “Gitme” uyarısına rağmen, “Bu olaylar başlamışken beni evde tutamazsın” diyerek Çengelköy’e gitti.
Akşam namazını kılmak için gittiği camiden çıktığı sırada köprünün bir tarafındaki trafik akışının durduğunu gören Cambaz, bir süre sonra yükselen silah sesleri üzerine, arkadaşlarıyla semtteki karakolun önüne gitti. Burada rütbeli bir asker, “İhtilal oldu, burayı bize teslim edeceksiniz.” diyerek, polislerden Çengelköy Karakolu’nu boşaltmalarını istedi.
Silah seslerini duyarak karakolun önüne giden vatandaşların arasında bulunan Cambaz darbecilerin açtığı ateş sonucu göğsünden vurularak şehit oldu.
Evli ve bir çocuk babası Cambaz’ın cenazesi, Çengelköy Mezarlığı’nda toprağa verildi.
BALKONDA TÜK BAYRAĞINI ASARAK EVDEN ÇIKTI
Akın Sertçelik Kimdir?
Darbe girişimini öğrendikten sonra eşinden istediği Türk bayrağını evinin balkonuna asarak üzerinde kimliğini bile almadan pijamalarıyla direnişe katılan 41 yaşındaki taksi şoförü Akın Sertçelik, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde şehadete ulaştı.
Evli ve iki çocuk babası olan ve üzerinde kimliğini belirlemeye yarayacak herhangi bir belge bulanamadığı için ailesinin “kimliksiz, pijamalı adam” tanımlamasıyla aradığı şehidin naaşı, Yenibosna’daki Adli Tıp Kurumu’na kaldırılmıştı.
VATAN SAĞ OLDU, MİLLET SAĞ OLDU!
Emrah Sapa Kimdir?
31 yaşındaki Emrah Sapa, Ankara Kazan’da prefabrik yapım işinde çalışıyordu. Evliydi. 15 Temmuz gecesi sosyal medya adresinden, “Cumhurbaşkanım, Anadolu evlatları bütün mevcudiyetiyle emrindedir, talimatını bekler” paylaşımı yaptı. Ardından hainlerin merkez üssü konumundaki Akıncı Üssü’ne doğru yola çıktı, Kazan direnişinin sembollerinden biri oldu. Akıncı Üssü kapısındaki darbecilerin açtığı ateş sonucu şehit düştü. Şehidin eşi, “Vatan sağ olsun” dedi, babası ise, “Vatan sağ oldu, millet sağ oldu. Onların, milletin sayesinde biz ayaktayız.”diye konuştu. Şehit Emrah Sapa, memleketi Ordu’nun Korgan ilçesinde aile kabristanlığında son yolculuğuna uğurlandı.
ŞEHİT OLMAKTAN GERİYE DÖNÜŞ YOK
Fatih Satır Kimdir?
26 yaşındaki Fatih Satır, pilot olma hayalleri kuruyordu. Pilotluk sınavını kazanmış, mülakata girmeyi bekliyordu. “Baba ölmek var, dönmek yok. Hakkını helal et. Şehit olmaktan geriye dönüş yok. Sizi çok seviyorum”diyerek yola çıktı. Sarıyer’den İstinye’deki Borsa İstanbul’un önüne geldi. Hain darbecilerin açtığı yaylım ateşi sonucu şehit düştü. Şehidin babası, ““Şehit oğlumun üzerindeki kanlı bayrağı asla yıkatmam” diyor. Demokrasi şehidi Fatih Satır’ın cenazesi İstinye Aile Kabristanlığı’nda son yolculuğuna uğurlandı.
Tarih 15 Temmuzda bu örnekler gibi sayısız kahramanlıklara şahitlik etmiştir. Yüce milletimiz kararlılığı ile vatanına, bayrağına, demokrasisine, dinine, milli birliğine ve beraberliğine her şeyini ortaya koyup sahip çıkmıştır. Cinsiyet, sınıf, ırk, din, dil farklılığı gözetmeksizin, toplumun her kesiminden yediden yetmişe tek yürek olarak ortak paydada buluşan milletimiz, tüm düşmanlarına vatan söz konusu olduğunda milli beraberlik ve kardeşlik içinde bunu nasıl başarabileceklerini kanıtlamış, cihat nedir sorusuna da en güzel cevabı vermiştir. Başta 15 Temmuz olmak üzere tüm şehitlerimizin ruhu şad olsun!
KAYNAK:
http://www.islamveihsan.com/15-temmuz-sehitleri-ve-hikayeleri.html
https://www2.diyanet.gov.tr/DinHizmetleriGenelMudurlugu/VaazHizmetleri/Allah%20Yolunda%20Cihad.pdf