EN BÜYÜK MÜCAHİTLER: EBEVEYNLER

Zeyneb Dilber tarafından tarihinde yayınlandı

Eline silah alıp İslam uğruna naralar atan on yaşlarında bir çocuk düşünün. Gözünüze hoş gelmedi değil mi? Çocuğun diline ölüm, eline de silah yakışmaz. Zaten çocuk ve ölüm kelimesinin yan yana kullanılması bile çocuğun masumiyetine aykırı. Peki nedir bu cihat?

Neden cihattan bahsedince aklımıza ilk önce İslam için öldürmek geliyor cihat kelime olarak mücadele etmek, çalışmak, çabalamak anlamına gelir. Sanıldığı gibi İslam dininde cihat kavramı kesinlikle savaş ya da öldürmek ile aynı anlama gelmez. Cihat kavramını bir mıknatıs gibi görürsek, içinde çaba ve mücadele geçen tüm fiilleri kendine çeker. İnsanın kendi nefsiyle mücadele etmesi de düşmanıyla Allah için savaşa girmesi de hatta İslam adına daha çok çalışıp iyi yerlere gelmek isteyen öğrenci de cihat etmiş olur. Öncelikle bizler İslamın cihat anlayışını doğru anlamalıyız. İslam için verilen her mücadele cihattır. O zaman dünyadaki tüm Müslümanlar da mücahit olurlar. Sanırım cihat anlayışımızın sınırlı olmasının sebebi kendimizi mücahit olarak görmememizden kaynaklanıyor. Eğer kendimizi mücahit olarak görseydik İslam adına yapılan küçücük bir işin bile cihat sayıldığını bilincinde olur ve ona göre davranırdık.

Ebeveyn olarak öncelikle kendimizi mücahit olarak görmeliyiz ve en önemli cihadımızın İslam için hayırlı bir evlat yetiştirmek olduğunun bilincine varmalıyız. Peki İslam adına hayırlı evlat nasıl yetiştirilir? Bu yazıyı okunurken eminim aklınıza İslam adına hayırlı bir evlat yetiştirebilmek için öncelikle ona İslam anlatmalıyız düşüncesi gelmiştir. Elbette bu düşüncenizde çok haklısınız. İslam adına bir mücahit yetiştiriyorsak kendi dinini çok iyi bilmeli. Bu konuda hepimiz hem fikiriz. Fakat bir mücahit sadece dini bilgi ile yetinmemeli. Çünkü yapılan cihat farklı dinlerden ya da ateist bir insanla gerçekleşebilir. İşte tam böyle durumlar için çocuklarımızı en başta ilgi ve yeteneklerine daha sonra da çağın gerekliliklerine göre yetiştirmeliyiz. Onlara her alanda kendilerini keşfetmeleri için fırsat vermeliyiz. Onlara kendilerini birçok alanda geliştiren İslam bilginlerinin tanıtmalı ve onları rol model almasını sağlamalıyız. Yapabileceğimiz başka bir şey ise çocukları teknolojiyle haşır neşir etmeliyiz. Aranızdan bazılarının şunu dediğini duyar gibiyim: biz çocuklarımızı teknolojiden korumaya çalışıyoruz. Ne yani teknolojiyle haşır neşir edersek İslam adına cihat mı etmiş olacak? Hayır teknolojiyle çocuğunuzun arasını iyi tutun derken onun eline bir tablet verip kontrolsüzce sitelerde dolaşmasını kastetmedim. Benim kastettiğim çocuğunuzu üretici teknolojik aletlerle vakit geçirmesini sağlayın. En büyük üretici de bilgisayardır. Çünkü resim yapmak için de çok zor hesaplamaları yapmak için de yazı yazmak için de bilgisayarı kullanırız. Yani kısaca üretmek için bilgisayarı kullanırız. Aslında cihat etmek için yapmamız gereken en büyük eylem üretmek ve çocuklarımıza da üretmeyi öğretmek. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki çocuğa bir şeyleri öğretmenin en kolay yolu ona rol model olmaktır. O halde ebeveynler üretmeli, çocuklarda üretmeyi öğrenmeli. En başta da dediğim gibi ilk öncelikle her Müslüman kendini mücahit olarak görmelidir. Elinden gelen ne varsa İslam adına yapmalıdır. Merak etmeli, araştırmalı, üretmelidir. Ama öncelikle kendini geliştirmeli ve birçok alanda donanıma sahip olmalıdır. Neticede kendini mücahit olarak görmeyen bir ebeveynin İslam adına cihat edecek çocuk yetiştirmesi zordur. Kendimizi mücahit olarak görmek ümidiyle.


0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar yer tutucu

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.