BİR SÖYLE, BİN İŞİTİLSİN!

Hacer Sezik tarafından tarihinde yayınlandı

Cihad… Söylemesi iki hece, ağırlığı bir insanlık yükü olan bir kelime. Günlük yaşamımızda dahi ne kadar fazla işitiyoruz değil mi? Peki ya manası? Bunu yeterince önemsiyor muyuz, ya da teknoloji ile birleştirerek aslında bir çığır açmamız mümkün müdür? Ne dersiniz? Gelin bu temmuz ayında bir patika yolu daha yürüyerek kendimize bir şeyler katalım…

Televizyonumuzdan haberleri açtığımızda ya da telefonumuzdan bazı sosyal medya platformlarını ziyaret ettiğimizde bizleri hayrete düşüren vahşetlerle karşılaşmaktayız. “Ne oluyor bu insanlara?” dediğinizi duyar gibiyim. Evet, hepimiz bunu diyoruz. İnsanlar, insanlık çığrından çıkıyor. Bizler ise “Aman bizden uzak olsun.” diyerek sadece kendi kabuğumuza çekilmekte buluyoruz çözümü. Oysa büyüklerimiz ne demiş zamanında? “Bir çivi bir nalı, bir nal bir atı, bir at bir komutanı, bir komutan bir orduyu, bir ordu bir vatanı kurtarır.” Demiş. Bundan yola çıkarak dahi yapacağımız en ufak bir dokunuş insanlığın yararına olabilecekken kendi kabuğumuza çekilmek ne kadar doğru bir davranıştır tartışılası bir durumdur.

Arapça’da “güç ve gayret sarfetmek, bir işi başarmak için elinden gelen bütün imkânları kullanmak” mânasındaki cehd kökünden türeyen cihad, İslâmî literatürlerde “dinî emirleri öğrenip ona göre yaşamak ve başkalarına öğretmek, iyiliği emredip kötülükten sakındırmaya çalışmak, İslâm’ı tebliğ, nefse ve dış düşmanlara karşı mücadele vermek” manasına gelmektedir. Cihad Kur’ân-ı Kerîm’de isim olarak dört, bundan türeyen fiil şeklinde yirmi dört yerde geçmektedir. Böylesine önem verilen bir hususun biz Müslümanlar üzerindeki ağırlığı oldukça üst seviyededir. Zamanla değişen dünyamızda her geçen gün gelişmeler oluyor. Artık tek tuşla dünyayı görebiliyoruz. Bu kadar ilerlemişken her şey, biz Allah rızası için ne yapıyoruz? Müslümanları ayağa kaldırmak adına, bir kelime dahi öğretebilecek durumdayken ne yapıyoruz? Sosyal medya kanalları üzerinde bulunan bir sürü makyaj videoları, oyun videoları bulunmaktadır ve işin garip kısmı bu videoların izlenme sayıları hep üst seviyededir. Büyük bir kısmını ise gençlerimizin kaplıyor olması gelecek adına korkutucu bir durum oluşturmaktadır. Değişen nesle Allah’ı kolayca öğretebileceğimiz alanlar var iken Allah’ı anlatma gayreti içerisinde bulunmayanlar, daha fazla çalışarak gençliğimizi etkisi altına alıyor. İşte sırf bu yüzden biz kadınlara çok iş düşüyor. “Hayalhanem”, “ÇayHouse” gibi topluluklar bunları dert edinerek kendilere güzel bir kitle edindiler. Başarılı olduklarını da düşünüyorum. Bu bahsini etmiş olduğum sadece bir YouTube kanalı. Bunun gibi daha birçok Web 2.0 aracı bulunmaktadır. Bloglar oluşturulabilir. Instagram, Twitter, Facebook hesapları dahi kullanılarak her insan dahi bir Mücahid olabilir. Mücahid kelimesi cihad eden anlamındadır. Hepimiz biliyoruz ki, internet üzerinde bir söylüyoruz, bin kişi tarafından işitiliyor. Doğru bir şekilde kulaktan kulağa oynamaya başlasak çok güzel şeyler olmaz mı sizce de?

Belli zaman öncesinde piyasaya çıkan, namaz kıldıran seccadeler vardı. Köşesinde bulunan küçük hoparlör ile namaz dualarını okuyarak aynı bir imam edası ile sure ve dua bilmiyorum diyerek namaza başlayamayan insanlarımıza bir kolaylık tanımaktaydı. Aynı şekilde ben çocukken camide kursa giderken bazı arkadaşlarımda bulunan sesli cüzler bulunmaktaydı. Rengarenk tasarımları çocuklar açısından dikkat çekici olmasını sağlıyordu. Harflerin ise sesli telaffuzunu yapan bölmesinin olması hem çocuklara öğrenme kolaylığı sağlıyordu hem de diğer çocukların da dikkatini çekmesini sağlıyordu. Aslında baktığımızda zor olmayan bu eserler küçük birer teknolojik parça ile bir inovasyon harikasına dönüşmüştür.Biz de Patika Topluluğu olarak aslında teknolojiyi kullanarak bir cihadda bulunmaya kalkıştık. Kendimize edindiğimiz bu dert ile insanların kalbine bir nebze dokunabilmek ümidi ile… Sevgiyle kalın.
Hacer SEZİK


0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar yer tutucu

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.