Sinemanın da Kültürü Olur Mu?

Elif Çivi tarafından tarihinde yayınlandı

Tarantino deyince gözünüzde sahnelenen görüntüler neler oluyor?

Gelinin dövüş tekniklerinden bahsetmeyin lütfen.

Ya da Jules Winnfield ve hamburgerinden

Veya Teğmen Aldo’nun İtalyanca hüsranından

Benim sizden öğrenmek istediğim, Tarantino filmlerinde olması en muhtemel görüntüler nedir sizce, benim bu soruya muhtemel naçizane cevabım; silah, kan, yakın dövüş, işkence…

Peki, Nolan için cevabınız ne olurdu? Veya Uluçay, Kaplanoğlu, Kubrick,… Özgün teknikleri, belki benzer mekânları kullanmaları, ucu açık senaryolar barındırmaları, belki hep aynı oyuncularla çalışmaları, genelde aynı türe odaklanmaları gibi birçok şey yönetmenleri tanıyabilmemizi hatta onları anlayabilmemizi sağlayan unsurlardır diye düşünüyorum. O yönetmeni o yönetmen yapan şeylerdir bu unsurlar, belki de. Yönetmenin kültürü olur diyebiliriz yani. Sinemanın, oyuncunun, ses şefinin,… de. 

Kültürlü yönetmenleri kültürlerine göre kategorize etmek, sinemasever biri için oldukça keyifli olmalı diye düşünüyorum. Tabii yönetmen, yok efendim benim niyetim bu değildi, diyebilir… O zaman, aman efendim bu benim sizden aldığım naçizane seyirci bakış açısıyla size ithaf ettiğim kültürdür sadece, deriz, en azından derim.

“Hindistan sinemasında Holi bayramlarına oldukça fazla denk gelmemiz bu bayramın o kültürde ne kadar yer tuttuğunu gözlemlememizi sağlar.” Gibi bir şey değil sizinle konuşmak istediğim. Elbette hangi millet yer alıyorsa filmde, yine o milletin kültürü yer alır o filmde. Peki, bir millet kendini hiç olmadığı gibi yansıtıyorsa… Ütopya, distopya vb. anlatan filmler değil elbette kastım. Bulunduğu zamanı bulunduğundan farklı bir şekildeymiş gibi gösteren filmler. İzlerken hiç kendimizden bir şey bulamadığımız filmler. Bu cümlelerimi okuduktan sonra aklınıza gelen -film, dizi, müzik klipi, yani kamera kullanılan herhangi bir uğraş- yapımları gözden geçirmenizi naçizane öneriyorum. Kültürü bilerek olduğundan farklı yansıtan o yapımın niyetini, varsa tabii bir niyeti, bunu siz zaten fark edecek ve anlayacaksınızdır. Benim size şu yapımın niyeti şu, gibi afaki konuşmam haddime değil… Bir milletin sinema kültürünü o milletin en çok izlediği filmlerde belirler diye düşüneduruyorum. Demokrasi ile sinema kültürü belirlemekten bahsediyorum. Senin övgüyle bahsettiğin filmi ben öneri listem de tutmuyorum veya ödül alan o yönetmen bence almasa da olurdu… Bugün denk geldiğim bir derginin kapak fotoğrafında hem Nuri Bilge Ceylan hem de “”DOĞRU BİLDİĞİN YOLDA YALNIZ YÜRÜ” diye bir söz yer alıyordu. Sizin kültürünüz size bizim kültürümüz bize, değil! Kültür zenginlikle güzel… Nuri Bilge Ceylan’dan Taşra izlemek, Yılmaz Erdoğan’dan karakter odaklı hikâyeler seyretmek, Semih Kaplanoğlu’nun repliklerinin derinliklerine inmeye çalışmak, Özcan Alper’le dertli bir yola çıkmak, Kartal Tibet’in filmlerine sırf isimlerinden dolayı bile özel bir saygı duymak vb. Benim Türk sineması için naçizane kültürümü oluşturanlardır bu yönetmenler ve onlardan aldıklarımla anlatıyorum onları, seyirci olarak sadece benim aldıklarımla… Peki, siz Türk yönetmenlerden hangileri ile Sinema kültürünüzü zenginleştiriyorsunuz?

Kategoriler: Sinema

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar yer tutucu

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.