BAŞKA BİR DİYAR
![](https://www.patikatoplulugu.blog/wp-content/uploads/2020/05/cenne-ulu-cami.jpg)
Afrika, dünyanın açlık, susuzluk, sömürü, hastalık ile mücadele eden öksüz kıta….
Her Müslümanın içinde bir yerlerde bulunan sızıdır.
Belgesellerini izlediğimizde içimizi burkan görüntülere şahitlik ederiz. Ayakkabısız çocuklara, temiz su bulmak için kilometrelerce yol yürüyen kadınlara, günü birlik binlerce hayat gözümüzün önüne serilir. İşte o ülkelerden biri bu ay ki durağımız…
Dünyanın en fakir 10 ülkesinden biri….
Çeşitli hastalıkların pençesinde bir ülke…
Dünyanın en büyük ve en eski toprak yapısına sahip olan Mali…
Cezayir’in güney komşusu olan Mali’nin denize sınırı yoktur. Ülke sahra çölünün devamı olan topraklarda yer alır. Genel olarak Nijer nehri kenarında kurulduğu için düzlüklerden oluşur. Pek çok zenginliğe sahip bir ülkedir. Dünyada en fazla tuz minerali Mali’den çıkartılır.
Mali’nin geçmişinde kölelik vardır. Bundan dolayı da ülke nüfusunun 800 bini köle soyundan gelmektedir. Bir dönem Fransız sömürgesi olmuş bu dönemde ülkenin resmi dili Fransızca olmuştur.
Ülkenin yüzde 90’ı Müslümandır. Geri kalan kısmı animist denilen kabile dinlerine mensuptur. Sömürgeleştirilmeye çalışılan dönemde ülkede ciddi bir misyonerlik faaliyeti yürütülmüş ve halk Hristiyanlaştırılmaya çalışılmıştır. Bu çabanın sonucu ancak ülkenin yüzde 5’i Hristiyanlaşmıştır.
Birçok yer altı ve yer üstü zenginliği olmasına rağmen Mali oldukça fakir bir ülkedir. Ülkede salgın hastalıklar bir sorundur. Açlık ülkenin yıllardır süregelen en büyük problemidir.
Bu sıkıntılara rağmen Mali halkının enteresan festivalleri vardır. Mutluluk Mali’de küçücük şeylere bağlıdır. Fakirlikle, hastalıklarla sınanan bu ülkenin insanları gerçekten müstağni insanlar… yoklukla sınanan insanların mutluluğu ve şükrü her daim varlıkla sınananlardan daha güzel ve daha kolay olmuştur.
- Segou Festivali
![](http://patikatoplulugu.com/wp-content/uploads/2020/05/segou-festivali.jpg)
Şubat ayında yapılan bu festival oldukça eğlenceli ve renklidir. Nijer nehrinde yapılan bot yarışları, ülkenin her yerinden heykel ve resimler ülkenin kültürünün sergileyicisidir.
- Çöl festivali
Harika çöl gecelerinde düzenlenen bir müzik festivalidir.
- Dogon maskesi Festivali
![](http://patikatoplulugu.com/wp-content/uploads/2020/05/5910844-DOGON_MASK_FESTIVAL-0.jpg)
Bu festival geleneksel bir festivaldir. Kökleri islam öncesine dayanır. Nisan aylarında tüm ülkede kutlanır. Erkekler dogonmaskesi diye adlandırılan maskeler takarlar.
- Cenne Camii sıvaması
![](http://patikatoplulugu.com/wp-content/uploads/2020/05/cenne-ulu-cami-tamirat.jpg)
Sahsen Mali’yi yazmama sebep olan festival bu festivaldir. Birlik ve beraberliğin, islamın birleştiriciliğinin yokluğa rağmen devam etmesinin en güzel örneklerindendir.
Cenne ulu camii Djenne şehrinde bulunan 700 yıldır ayakta, dünyanın en büyük afrikanın da en ilginç yapısıdır. Tamamen topraktan yapılmış olan bu caminin ayakta kalabilmesi için yüzyıllardır süregelen bir ritüel yapılmakta. Her yıl çamur bayramı diye adlandırılan zamanda tüm halk caminin onarımı için seferber oluyor. Yağmur yağıp zemin tamamen çamurla kaplanınca nehre yakın bölgelerden gençler ve çocuklar çamur getiriyor. Geri kalan halk çamuru sıvacılara ulaştırmak için çabalıyor. El birliği ile caminin onarımı tamamlanıyor. Halk camiyi sevinçle ve büyük bir şevkle onarıyorlar. 14.yy dan beri bu şekilde bu kocaman yapı ayakta kalmayı başarmış.
![](http://patikatoplulugu.com/wp-content/uploads/2020/05/sıvama.jpg)
Cenne ulu camii 3 minaresi 4 ana sütunu 60 metre eniyle aynı anda 50 bin kişinin namaz kılabildiği bir camidir. Dünyanın en büyük toprak yapısıdır. Zannımca onu ünlü kılan bu özelliklerinden ziyade halkın topyekün bu camiyi ayakta tutmak için gösterdiği çabadır.
![](http://patikatoplulugu.com/wp-content/uploads/2020/05/cenne-ulu-cami.jpg)
Bizler yüzyıllardır Müslüman coğrafyada yaşayan insanlarız. Müslüman için cami herşeyin merkezidir aslında. Bir ibadet mekanı bir birlik mekanıdır. Fakat bizler bu nimetin ne denli büyük bir nimet olduğunun farkında olmakta zorlanıyoruz. Mali’yi araştırırken, Cenne Ulu Camii’nin bu enteresan tamiratı ben, çok etkiledi. Bizler cemaatle namaz kılmaya üşenen bir millet olduk. Oysa dünyanın uzak bir yerinde bir camiyi ayakta tutmak için her yıl bıkmadan çabalayan bir topluluk var. Hemde bu topluluk dünyanın en fakir halklarından… içecek temiz suyu olmayan, günlük rızıkları dışında malı olmayan bir topluluk… kimler müstağni Allah’ın nimetlerine… onlar mı biz mi?
Dünyada bizim şuan içinde olduğumuz nimetlerden faydalanamayan, hatta ne olduğunu bile bilmeyen milyonlarca insan var. Mali de bu ülkelerden biri. Oysa bizler elimizdeki nimetlerle yetinmekten bihaber yaşıyoruz. Dizginlenemeyen nefislerimiz hep daha fazlasını isteyerek şükretmekten aciz. Oysa şu dönemde çeşmeden akan temiz su, dışarı çıkarken ayağımıza giyebildiğimiz ayakkabılarımız olduğu için çok daha şükretmemiz gerekir. Şuan içinde bulunduğumuz imtihandan şükrederek, tövbe ederek ve müstağni olarak çıkabiliriz. Rabbim bizleri müstağni kılsın…
https://www.yenisafak.com/dunya/700-yildir-ayakta-duran-tek-toprak-cenne-camii-2894549
0 yorum